obrazek

PODPROGRAM 2019 – EFEKTY

1. Brzeski Ośrodek Pomocy Społecznej w Brześciu Kujawskim z terenu województwa kujawsko – pomorskiego przy współpracy Bankiem Żywności w Toruniu realizował Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2019 współfinasowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie grudzień 2019 – wrzesień 2020.

2. Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:

    - warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, sok jabłkowy, powidła śliwkowe);

    - skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane),

    - mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),

    - mięsne (szynka drobiowa, pasztet wieprzowy, filet z makreli w oleju),

    - cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy),

    - tłuszcze (olej rzepakowy),

    - dania gotowe (gołąbki w sosie pomidorowym).

3. Pomoc żywnościowa trafiła do 491 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu województwa kujawsko - pomorskiego.

4. Wydaliśmy osobom potrzebującym:

    26,12940 ton żywności;

    3256 paczek żywnościowych;    

    0 posiłków;

5. W ramach Podprogramu 2019 dla 32 osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono 2 warsztaty edukacyjne w ramach działań towarzyszących:

  1. edukacji finansowej – 0 spotkań dla 0 uczestników

  2. żywieniowo dietetycznych – 0 spotkań dla 0 uczestników

  3. Kulinarnych – 1 spotkanie dla 16 uczestników

  4. Niemarnowania żywności – 1 spotkanie dla 16 uczestników

  5. Innych działań aktywizujących – 0 spotkań dla 0 Uczestników