PODPROGRAM 2020 – efekty

1. Brzeski Ośrodek Pomocy Społecznej w Brześciu Kujawskim  z terenu województwa kujawsko – pomorskiego  przy współpracy Bankiem Żywności w Toruniu realizował Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2020 współfinasowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie  grudzień 2020 – październik 2021.

2. Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
• warzywne i owocowe (groszek z marchewką, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, powidła śliwkowe, mus jabłkowy, fasolka po bretońsku);
• skrobiowe (makaron jajeczny świderki, płatki owsiane, ryż biały, kasza jęczmienna, herbatniki maślane, kawa zbożowa rozpuszczalna ),
• mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
• mięsne (szynka drobiowa, szynka wieprzowa mielona, pasztet wieprzowy, filet z makreli w oleju),
• cukier (cukier biały, miód nektarowy wielokwiatowy),
• tłuszcze (olej rzepakowy).

3. Pomoc żywnościowa trafiła do 459 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu województwa kujawsko  - pomorskiego.

4. Wydaliśmy osobom potrzebującym:
25,15631 ton żywności;
2417  paczek żywnościowych;
0 posiłków;

5. W ramach Podprogramu 2020 dla 10  osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono  2  warsztaty edukacyjne w ramach działań towarzyszących:
a. edukacji ekonomicznej - 0  spotkań dla  0 uczestników
b. żywieniowo dietetycznych – 1 spotkanie dla 5 uczestników
c. Kulinarnych - 0 spotkanie dla 0 uczestników
d. Niemarnowania żywności – 1  spotkanie dla 5 uczestników
e. Innych działań aktywizujących - 0 spotkań dla 0  uczestników